marți, 3 februarie 2009

Cangrena


CANGRÉNĂ, cangrene, s.f. Distrugere sau putrezire a unei părţi din ţesuturile unui organism. DEX '98.

Romania arata, in ultimii ani, ca un organism cu multiple cangrene. Ele au evoluat incet, incet, din stadiul de rana singerinda in '89, in cel de tesut semi-vindecat, dar care in interior si-a continuat degradarea. Astazi, rezultatul acestor cangrene erupe in forta. E o ironie a sortii ca tocmai intr-o zi in care Romania cistiga un "mare" proces la Haga, pentru drepturile de exploatare a unor presupuse zacaminte aflate in jurul Insulei Serpilor, adica, cu alte cuvinte, Romania isi mareste teritoriile, eu sa vorbesc de cangrene si amputari. Clarificarea e simpla: actul semnat astazi la Haga nu are nici un fel de importanta pentru mine. Romania poate cistiga economic din aceasta afacere. De fapt nu Romania, ci grupurile de interese si marii petrolisti. Noi nu vom cistiga nimic. As fi mult mai bucuros sa stiu ca nordul Bucovinei sau Moldova s-ar reintregi. Sau ca vom avea si noi vreodata un presedinte care sa ridice raspicat, la Moscova, problema recuperarii tezaurului.
Dar acestea sint alte povesti...

Crimele de la Brasov de saptamina trecuta au dat startul unor demascari si investigatii, ce scot la iveala lucruri incredibile ce se petrec in justitia romaneasca. Procurori fraternizind cu criminali periculosi, politisti frecventind aceleasi locuri de distractie cu aceeasi criminali, eliberarea temporara a unor tilhari de catre doctori orbi sau la fel de impostori, judecatori zimbitori la pronuntarea deciziilor de eliberare a unor oameni cu sentinte de zeci de ani, marturii mai mult sau mai putin adevarate, ministri de interne care nu rezista in functie mai mult de citeva zile, tot tabloul acesta sinistru e apogeul putreziciunii din viata romaneasca.

Daca acum citeva luni asistam perplex la votul parlamentarilor pentru protejarea colegilor cu grave dosare de urmarire penala, astazi aflam ca adevarati criminali se plimba liberi pe strada si asta cu acordul tuturor partilor implicate intr-un proces: medic-procuror-politist-judecator. Craiova de acum citeva luni, cind un mare sef mafiot a fost omorit, a dat startul imaginilor "naturaliste" din Romania adevarata si profunda.

Domnul Basescu ne promitea acum 5 ani ca Romania va arata altfel la sfirsitul mandatului sau. Si a avut dreptate. Numai ca nu in sensul pe care il vroiam cu totii: Romania e epuizata dupa 5 ani in care, dupa jaful PSDului a urmat cel al fostei coalitii DA. Nimic n-a ramas neatins de boala, de la patrimonii de mare valoare batjocorite la oameni impuscati in mijlocul strazii. Acesta e bilantul unui presedinte care, peste citeva luni, o sa ne cerseasca din nou voturile. Dar nu mai e nimic de "desavirsit" in Romania, domnule Basescu!