joi, 8 ianuarie 2009

Roma (#2) - Colosseumul







Gladiatorii au disparut demult, leii si crocodilii, rinocerii si elefantii au parasit arena. Locul lor a fost luat de hoardele de turisti care, aflind ca cea mai mare minune a Romei e Colosseumul, au dat navala sa vada cu ochii lor stadionul de marmura. Marmura a cam disparut in cei 2000 de ani cit s-au scurs, aproape, de la construirea lui, dar senzatia de maretie si perfectiune e inca acolo si cu greu poate fi egalata in alt loc din Roma.

Colosseumul a vazut multe, lupte singeroase, muribunzi, aplauze si frenezie, lacrimi si risete. Totul era acolo, in praful de pe terenul de lupta sau pe bancile de marmura. Acum oamenii vin sa vada ramasitele circului. Sint la fel de fericiti, zimbesc si rid la fel de frumos. In arena nu mai lupta nimeni, e aproape liniste. Vizitatorii arunca priviri curioase inspre locul de lupta, cauta cu ochii detalii in labirintul de dedesubt, fiecare vrea sa descopere ineditul sau chiar incredibilul.

S-a spus multa vreme ca acest loc a fost folosit pentru manipularea maselor de oameni, ca aici s-au pus in scena cele mai crude scenarii de lupta, ca mintile bolnave isi gaseau placerea si desfatarea in singele care curgea din belsug. Adevar doar pe jumatate. Colosseumul a fost locul in care nu se juca fotbal, de exemplu. In Roma acelor ani nu existau televiziune si mall-uri, cinematografe sau cluburi. Oamenii mergeau la "circ" asa cum noi mergem la film ori ne uitam la TV. Se murea in arena, e drept, dar acolo iti puteai si recistiga libertatea, bunul suprem la vremea aceea. Se murea foarte usor in acele timpuri, dar totusi mureai cu arma in mina, incercind sa te aperi. Acum oamenii mor complet nevinovati, loviti de rachete sau in explozii, sau, si mai banal, in accidente de masina.

Traian a sarbatorit victoria asupra dacilor prin 123 de zile de spectacole in arena. Ele s-au tinut pe durata a 3 ani. Au fost sacrificate mii de animale atunci si aproape 20000 de gladiatori au intrat in arena in cele 123 de zile. Crestinismul era inca la inceput. Dupa inca 300 de ani luptele cu gladiatori au fost interzise (din 407 dCh). Dupa inca 100 de ani au incetat si luptele cu animale.

Colosseumul apoi a fost folosit ca sursa de marmura pentru alte cladiri din Roma. Se zice ca mii de tone au fost luate si duse in diverse alte zone. Chiar si numai scheletul ramas iti da fiori si-ti pune la picioare o adevarata pagina de istorie.