duminică, 4 ianuarie 2009

Muncitorii domnului Salgado



Sebastiao Salgado, brazilian de origine, este unul dintre cei mai importanti fotografi ai momentului, daca nu chiar cel mai mare. A inceput fotografia prin 1973, dupa citeva calatorii in Africa, reprezentind Banca Mondiala si o mare firma importatoare de cafea din Brazilia. Era economist la vremea respectiva. Calatoriile acelea l-au determinat sa renunte la viata de birou si sa inceapa marea aventura a vietii sale. Si astfel in urmatorii 30 de ani a colindat lumea si a creat citeva proiecte majore: muncitorii Americii de Sud, munca manuala pe glob, populatiile migratoare, Africa. 

Proiectul despre munca manuala a durat din 1986 pina in 1992 si a cuprins 26 de tari din toata lumea. La acea vreme Sebastiao Salgado era membru Magnum. Imaginile rezultate reprezinta o adevarata pagina din istoria prezenta a umanitatii. Asa cum autorul o spune la inceputul albumului "Workers", 4/5 din populatia lumii traieste intr-o saracie uriasa si sustine restul populatiei care-si permite sa consume bunuri de orice fel. In tarile pe unde a fotografiat, oamenii erau platiti cu citiva dolari pe zi. Inchipuiti-va un miner in India cistigind ceva mai mult de un dolar pe zi. Si muncind 12 ore. Uneori cu nevasta si copii. 

Imaginati-va un santier de cautatori de aur, in Brazilia, unde zilnic trudesc 50000 de oameni, sapind in pamint umed si carind saci plini cu pamint dintr-o groapa adinca de 1-200 de metri, mii de furnici pe scari de lemn, asteptind sa le vina rindul sa-si urce sacii si apoi sa o ia de la capat. Un astfel de santier e comparabil cu cel din Egipt, cind s-au construit marile piramide. Doar ca intre timp au trecut 5000 de ani...

Imaginile domnului Salgado sint reale. Oamenii din ele au uneori puterea sa zimbeasca. Nu e nimic artificial dramatic, senzationalul lipseste. Expozitia muncitorilor anonimi face inconjurul pamintului de citiva ani. Oamenii curiosi pot astfel sa vada si sa inteleaga cite ceva din prezentul muncii manuale pe Pamint. Ar fi mare lucru s-o vedem si in Bucuresti, cindva, desi ma cam indoiesc. Pentru ca genul acesta de fotografie nu e foarte prezent la noi. 

Spor la munca in Noul An!