joi, 10 septembrie 2009

Comunicat de presă - Asociaţia 21 decembrie

Pentru prima data in istoria postcomunista, marti 8 septembrie (intre orele 19:00-20:45), la Palatul Cotroceni, a avut loc o dezbatere – mediata de Presedintele Romaniei – intre reprezentantii societatii civile si responsabilii justiţiei, despre finalizarea cercetarilor referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990.

La dezbatere au participat:

Dl Traian Basescu – Presedintele Romaniei – in calitate de mediator

Delegatia societatii civile:
1. Dl Teodor Maries – presedinte, Asociatia 21 Decembrie1989, aflat in a 36-a zi de grevă a foamei pentru Adevăr.
2. Dl Dan Voinea – general magistrat in retragere
3. Dl Sorin Ilieşiu – vicepreşedinte Alianta Civica
4. Dl George Costin – presedinte executiv Blocul National al Revolutionarilor Romania 1989
5. Dl Antonie Popescu – senior al Ligii Studentilor Piata Universitatii 1990, avocat la CEDO al Asociatiei 21 Decembrie1989

6. Dl Florian Mihalcea – preşedinte, Societatea Timişoara

7. D-na dr.Camelia Doru - preşedinte, Fundaţia Icar

8. Dl Ionuţ Matei - avocat la CEDO al Asociatiei 21 Decembrie1989

Delegatia responsabililor Justiţiei:

1. Dl Emil Boc – jurist, Prim-Ministru
2. Dl Cătălin Predoiu – Ministru al Justiţiei
3. Dl Bogdan Licu – Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii
4. Dna Laura Codruţa Kovesi – Procuror general
5. Dl Răzvan-Horaţiu Radu, agent guvernamental din cadrul Ministerului de Externe, implicat în relaţia României cu CEDO-Strasbourg.

Dezbaterea a fost extrem de utilă pentru finalizarea cercetarilor referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990, la 20 de ani de la aceste evenimente.

În timpul discuţiilor, generalul-magistrat Dan Voinea i-a spus Preşedintelui României că “se întoarce şi mâine” la Ministerul Public, ”dacă i se cere”, ca procuror civil, pentru a finaliza cercetările referitoare la evenimentele din decembrie 1989 si din iunie 1990.

După întâlnire, generalul-magistrat Dan Voinea le-a declarat membrilor delegatiei societatii civile că este 100% decis să finalizeze în cursul acestui an, ca procuror civil, cercetarile referitoare la evenimentele din decembrie 1989 si din iunie 1990, şi că în două zile de la numire va trimite în instanţa judecătorească urmăriţii penal civili din dosarul 13-15 iunie 1990 care este de fapt 99% finalizat, de mult timp.

Printre civilii care au fost urmăriţi penal în dosarul 13-15 iunie 1990 (dosar nr. 74/P/1998) se află Ion Iliescu, scos de curând de sub urmărire penală în urma unei decizii neconforme cu realitatea prezentată în rechizitoriul din 27 iulie 2007.

Conform rechizitoriului din 27 iulie 2007 întocmit de colonelul-magistrat Viorel Siserman şi confirmat de generalul-magistrat Dan Voinea, Ion Iliescu este principalul responsabil al crimelor din 13 iunie 1990. În acest rechizitoriu se arată următoarele: Ion Iliescu a luat decizia reprimării din iunie 1990, a coordonat-o personal depăşindu-şi atribuţiile, a ordonat intervenţia militară cu muniţie de război şi TAB-uri pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii – ceea ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Ion Iliescu a implicat foarte mulţi oameni în crime, inclusiv pe generalul Chiţac Mihai şi alţi ofiţeri superiori trimişi în judecată, care au susţinut în declaraţiile lor că n-au facut altceva decat să execute ordinele directe alelui Ion Iliescu şi ale colaboratorilor lui.

Intervenţia orală a lui Sorin Ilieşiu la această întâlnire:

“Domnule Preşedinte al României, ceea ce se întâmplă astăzi este doar un episod din tragedia în care se află justiţia din România, remarcată de atâtea ori de către forurile europene. Vreau să subliniez importanţa celor peste 800.000 de file din dosarul revoluţiei care este ascuns opiniei publice. Începând din vara lui 2005 până în toamna lui 2007, peste 12.000 de cetăţeni au declarat, în faţa procurorilor, adevărul despre masacrul din decembrie ’89 şi fratricidul din iunie ‘90. Aceşti oameni au prins curaj având în vedere condamnarea oficială a crimelor comunismului la cel mai înalt nivel al statului. Autorii masacrului din decembrie ’89 şi ai fratricidului din iunie ‘90 au pus la cale suspendarea şefului statului întrucât condamnase crimele comuniste. Nereuşind, criminalii au determinat decizia aberantă şi ilegală nr.610 a Curţii Constituţionale prin care criminalii au fost încă o dată scăpaţi.

Cum a fost cu putinţă, Doamnă Procuror General, să acceptaţi în acest an că nimeni, absolut nimeni, nu este vinovat pentru fratricidul din iunie 1990, al cărui bilanţ oficial este următorul: 6 morţi, 542 de răniţi spitalizaţi, sute de răniţi nespitalizaţi, 1056 de arestaţi ilegal în unităţi militare unde au fost torturaţi, cel puţin 6 femei violate de militari. Doamnă Procuror General, de ce mai există instituţia Justiţiei în România, dacă nimeni nu e vinovat pentru asemenea crime? Doamnă Procuror General, câte acte de corupţie a Justiţiei au fost necesare pentru ca Justiţia să închidă ochii la asemenea crime?

Justiţia a fost creată pentru victime, nu pentru salvarea criminalilor, aşa cum se întâmplă azi în România. Referitor la crimele comuniste ale istoriei recente, justiţia din România a comis în ultimii 20 de ani trei crime cu premeditare care anulează chiar raţiunea de a fi a justiţiei, respectiv cunoaşterea Adevărului şi înfăptuirea Dreptăţii. Prima crimă a fost comisă prin ascunderea sitematică a adevărului despre masacrul din decembrie ’89 şi fratricidul din iunie ‘90. A doua crimă este comisă acum prin tentativa de ascundere a probelor adevărului, respectiv a celor aproape un milion de file din dosarul revoluţiei. A treia crimă a fost comisă prin tergiversarea deliberată a trimiterii în judecată a autorilor masacrului din decembrie ’89 şi fratricidului din iunie ‘90. Conform declaraţiilor D-lui general-magistrat Dan Voinea care a condus cercetările, crimele au avut cam aceiaşi autori şi, culmea cinismului, cu toţii au devenit personalităţi politice şi publice.

Domnule Preşedinte al României, conform Constituţiei, cetăţenii au dreptul la justiţie într-un termen rezonabil. 20 de ani nu e un termen rezonabil, ci o crimă continuă şi continuată la adresa României – singura ţară din Europa unde au murit oameni la căderea comunismului. A fost un masacru uriaş, cu peste 1600 de morţi. Domnule Preşedinte, conform Constituţiei, cetăţenii au dreptul la informare, inclusiv dreptul la istoria adevărată a revoluţiei.

Cu ce drept, Doamnă Procuror General, interziceţi poporului român dreptul la propria istorie? De ce ar avea caracter secret declaraţii şi documente despre masacrul din decembrie ’89 şi fratricidul din iunie ‘90? Nu există nici o prevedere a Codului de procedură penală prin care asemenea documente ar avea caracter secret. Pe de altă parte, în toate ţările democrate, asemenea dosare sunt accesibile presei şi oricui este interesat de ele în timpul cercetării. De ce, Doamnă Procuror General, justiţia favorizează şi ascunde autorii masacrului şi a fratricidului? De ce Justiţia ascunde probele? Doamnă Procuror General, în martie 2007 ne-aţi promis în scris că cercetările justiţiei vor fi finalizate cu, citez, „maximă celeritate”. Apoi ne-aţi promis că vor fi finalizate în 2008. Suntem în 2009. De ce, Doamnă Procuror General, acţionaţi pentru a elimina din limba română cuvintele celeritate, justiţie, dreptate, adevăr, cuvinte care nu mai au nimic de-a face cu realitatea abjectă în care este târâtă cu premeditare societatea românească”.

Despre strădaniile domnului Ilieşiu de a face un film despre închisoarea Piteşti am scris aici.