duminică, 23 noiembrie 2008

Prima zapada

Ieri a nins ca intr-un film sovietic ;-)
prilej cu care am tras primele cadre din iarna asta. A fost o ninsoare deasa, cu fulgi numa buni de dat la "export", apoi, noaptea, cu cer aproape senin si ger puternic.
Drept pentru care am scos trepiedul afara si am fotografiat merii din livada. Umbrele si petele de alb, pe fundal negru-albastru, au creat o atmosfera ireala. Orasul era si el scaldat intr-o lumina albastra.

Poate o sa va mirati ca postez o fotografie cu un cos de fum comunist si o biserica veche. De fapt, cele doua imagini, desi antagonice prin subiect, formeaza cadrul reprezentativ pentru Romania de mai ieri si chiar de azi. Peisajul romanesc a fost profund alterat de asemenea cosuri de fum sau alte constructii care au pus in valoare comunismul industrial. Oriunde mergi in tara e cam acelasi peisaj. Care e foarte greu de schimbat. Bisericile, pe de alta parte, au disparut din peisaj, incetul cu incetul. Chiar si cele foarte inalte au fost mascate de blocuri inalte, in marile cartiere din marile orase. Unele au cazut la datorie, altele abia mai respira, necesitind bani multi pentru intretinere sau lucrari capitale.

CETul brasovean domina orizontul nordic al orasului. E amplasat intr-o zona mizera, cu blocuri prapadite de garsoniere, invadate de mici antene parabolice si balcoane pline cu rufe la uscat. La doi pasi e centura orasului, sufocata de sutele de tiruri. E una din intrarile in oras. Cam toate sint la fel...

Dar n-are rost sa fiu suparat, mai ales ca e duminica, e dimineata, soare mult, desi cu dinti mari, zapada excelenta si multe subiecte de fotografiat! Pe miine...